Övrigt

Vad är bensin

2009-02-09 19:50 #0 av: kobbeuffe

Vi tankar alla möjliga maskiner dagligen men vad är det vi riktigt häller i dom. Här följer en liten beskrivning om vad bensin egentligen är.

Bensin är en blandning av flytande kolväten med 3 till 12 kolatomer vanligen tillverkad från råolja. Det är dock möjligt att tillverka bensin från andra källor såsom naturgas, kol eller biomassa. Bensin är inte strikt kemiskt definierat utan är ett handelsnamn för ett petroleumdestillat som består av över 500 olika kolväten. Alla dessa kolväten kan indelas i grupper där de vanligaste och en typisk sammansättning är; n-paraffiner (15%), iso-paraffiner (30%), cycloparaffiner (12%), aromater (35%) och olefiner (8%). Utöver detta innehåller bensin även olika tillsatsmedel; dessa är vanligen avsedda att motverka åldring (stabiliserare), korrosion (anti-korrosion) och beläggningar i motor och bränslesystem.

Bensinens komponenter tillverkas med flera olika processer och de olika komponenterna blandas sedan i önskade proportioner för att få en slutprodukt med önskade egenskaper. Dessa processer inkluderar katalytisk krackning, hydrokrackning, isomerisation, reformning och alkylering. Rena destillat kan också utgöra en del av bensinen; ensamma har de dock för lågt oktantal. Processerna utvecklas också hela tiden för att bland annat reducera innehållet av giftiga kolväten.

Förr innehöll bensin alkylbly för att höja oktantalet. En bieffekt var att det motverkade "valve seat recession"; mikrosvetsning av ventil och säte. Alkylbly, dvs tetraetylbly eller tetrametylbly, användes tillsammans med etylendibromid och etylendiklorid (kallade "scavengers") för att undvika blybeläggningar i motorn. Numera innehåller bensin inte bly; det och att de flesta moderna bilar har topplock av aluminium är anledningen till att härdade, lösa ventilsäten numera används. I äldre bilar utan härdade ventilsäten måste blyersättning, vanligen kalium, tillsättas bränslet. När blyet fasades ut, något som var nödvändigt för att den katalytiska avgasreningen skulle fungera, och för att bly är ett miljögift, kompenserades detta genom att innehållet av kolväten med höga oktantal, exempelvis aromater, ökades. Tidigare hade bensinbolagen mest fokuserat på processer med vilka kolväten som hade god blyrespons kunde framställas.

pn-elaflex.gif

Den absolut största användningen av bensin är som bränsle i mindre motorer (från några få upp till några tusen kilowatt) i mopeder, motorcyklar, personbilar och propellerflygplan. Den bensin som används för framdrivning av propellerplan skiljer sig dock något från den motorbensin som används till andra fordon. Vanligen har flygbensinen ett högre oktantal och en något annorlunda sammansättning. I flygbensin är fortfarande alkylbly en vanlig tillsats och bränslet består till stor del av alkylat vilka har god blyrespons. Före ottomotorns genombrott användes bensin till fläckborttagning, avlusning, lampolja mm. Bensin har ett nettoenergiinnehåll på cirka 43 MJ/kg (megajoule/kilogram); variationer förekommer dock.

Idag är det vanligt att bensinen som säljs innehåller upp till 5 % etanol för att minska åtgången på olja och utsläppen av fossil koldioxid. I äldre motorer utan katalytisk avgasrening hjälper den även till med att underlätta förbränningen och minska utsläppen av giftig kolmonoxid. Bensin får för tillfället innehålla max 5 % etanol eller 3 % metanol med stabiliseringsmedel enligt SS155422 vilket är den standard som reglerar innehåll och egenskaper för bensin av miljöklass för motorfordon i Sverige. Flera biltillverkare godkänner dock upp till 10 % etanol i bensinen.

 

Källa: Wikipedia.

Anmäl
2009-02-10 01:14 #1 av: AnneN

Tack för en lärorik artikel, nu vet jag så väldigt mycket mer om bensin än vad jag visste innan jag läste denna Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-10 03:06 #2 av: Judas55

Jaha då har man lärt sig något nytt igen:)

 

Tidigare erfarenheter har varit

1.Luktar gott

2.Smakar illa

3.kostar mycket

Anmäl
2009-02-10 03:08 #3 av: AnneN

#2 haha jag hade väl ungefär samma erfarenheter + att jag vet att det brinner bra (fråga mig inte hur jag upptäckte det)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-10 09:02 #4 av: kobbeuffe

Vi har väl alla eldat sopor vid nåt tillfälle kanske...

Anmäl
2009-02-11 01:07 #5 av: mattssonnr1

härligt med en artikel om bensinen :) mycket att ta lärdom avGlad

Anmäl
2013-09-25 20:50 #6 av: Gasoline

Bra artikel, puttar upp denna :-D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.