Lagar & regler

Alkohol i trafiken

2013-10-07 16:03 #0 av: Gasoline

Utav de personer som omkom år 2011 i trafikolyckor dog 21 procent av alkoholrelaterade olyckor, det blir 62 personer utav totalt 319 omkomna. Enligt trafikverket görs minst 15 000 bilresor per dag av alkoholpåverkade förare, det motsvarar cirka 0,2 procent av trafiken.

År 2012 anmäldes cirka 27 200 rattfylleribrott, av dem gällde 12 000 narkotika, så kallat drograttfylleri.

Polis, tull- och kustbevakningsmännen har möjlighet att kontrollera nykterheten hos alla som kör motordrivna fordon i princip när och var som helst.
Vid kontrollerna utför de ett utandningsprov, provet tas med ett instrumentsom omedelbart visar om alkoholkoncentrationen ligger över eller under den tillåtna gränsen.
Tyder resultatet på att värdet överstiger gränsen får föraren genomgå ett bevisprov som visar exakta alkoholkoncentrationen. Även detta kan göras med ett utandningsprov men också blodprov.

Rattfylleri innebär att personen som kör ett motordrivet fordon har minst 0,2 promille alkohol i blodet eller är påverkad utav andra narkotiska ämnen (gäller ej om substansen används enligt läkarordination) så att personen inte kan köra på ett betryggande sätt.

Grov rattfylleri innebär att personen som kör ett motordrivet fordon har minst 1.0 promille i blodet eller är avsevärt påverkad av alkohol (eller annat medel) och kör på ett sådant sätt att det innebär en påtaglig fara för trafiken.

Som motordrivet fordon räknas inte bara personbil, lastbil och buss utan även mopped, snöskoter, fyrhjuling samt andra terrängfordon.

Vid rattfylleri får man böter eller fängelse i max 6 månader, dessutom återkallas körkortet normalt i 12 månader.

Vid grovt rattfylleri kan man få högst två års fängelse och indraget körkort i 24 månader. Grov rattfylleri i kombination med vållande till annans död kan ge upp till åtta års fängelse.

 

Utav de som poliserna upptäcker i kontroller och som varit inblandade i olyckor är yngre och medelålders män dominerande, cirka 10 procent är kvinnor.
I huvudsak finns det två kategorier av rattfyllerister; de som någon enstaka gång kört onyktra för att lösa transportproblem och de som har ett alkoholberoende/missbruk.

Det sker mer än en begravning varje vecka , året runt, på grund av alkohol i trafiken. Tänk på det nästa gång du eller någon i din omgivning funderar på att köra onyktra.

Källa:

www.trafikverket.se


Anmäl
2013-10-07 23:50 #1 av: [Mustangcab]


Exakt - tänk efter före, för annars kan det vara för sent.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-08 00:02 #2 av: Lucifer Sam

Det är sorgligt och framförallt onödigt! Undrar hur man skall kunna leva med insikten att man haft ihjäl någon för att man kört berusad. För att inte tala om vilken ilska och frustration de anhöriga måste känna.

Det brukar ju sägas att om man ens funderar över om man "kan" köra eller inte (alltså huruvida man blivit tillräckligt "ren") så bör man avstå.


Anmäl
2013-10-17 13:12 #3 av: [per50]

Den som kör bil onykter ska få sitt körkort indragen för alltid och det är inte synd om dem som gör sådan sak att köra onykter. Arg 

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2014-01-07 19:53 #4 av: Gasoline

Kan inget annat än att hålla med om det ni skriver.

Vad tycker ni om alkolås i fordon för de som redan blivit av med körkortet pga rattfylleri?

http://www.transportstyrelsen.se/alkolas

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.