Övrigt

Bilköp - Bra att tänka på

2014-05-05 19:25 #0 av: Gasoline

När det är dags att köpa ny bil finns det många saker man bör tänka på. Nedan finner ni några tips och råd.

Observera att råden är generella

Att välja bilmodell

Försök hitta en bilmodell som uppfyller dina behov och önskemål, med fler tänkbara modeller ökar utbudet och därmed dina chanser att hitta en bra bil till rätt pris.

Förberedelser

På internet finns massor av information att hämta, allt från vad andra bilägare tycker om bilen till vad marknadsvärdet ligger på.

Kolla runt på olika forum, vad skriver andra om bilmodellen du är intresserad av? Genom att läsa inlägg från andra bilägare kan du upptäcka många fällor eller få bra tips om vad du ska titta på/efter. Ta även reda på vad de vanligaste felen är på den modellen, då blir det lättare att veta vad man bör kolla efter.

Kolla på bilannonser för att veta vad marknadsvärdet ligger på den bilmodell som du vill ha, vad är bilen samt likvärdiga bilar värderade till? 

Undersök bilen

Besiktningspapper

Att ta med någon bilkunnig person när man ska kolla på en ny bil är alltid bra, annars följer nedan några bra tips på vad man bör kolla på samt testa.

Be om att få se senaste besiktningsprotokollet, finns det anmärkningar på bilen? 

Finns en servicebok, har bilen genomgått regelbundna servicar och när gjordes senaste servicen?

 


Undersök karossen

Kolla runt skärmar, dörrar, fönster, trösklar och under bilen, glöm inte bagageutrymmet (kolla gärna under mattan)! Har den rosthål eller andra skador? Hur mycket skador får bilen ha och hur mycket kan du laga själv? 

Bagageutrymme

 Kolla i motorutrymmet och gärna under. 

Läcker bilen någon vätska eller är den fuktig runt slangar. Vad är det som läcker, är det något du kan laga själv eller tänka dig att fixa? Kolla oljan, är den ren eller är den svart? Är kylarvattnet någorlunda rent?

Går motorn ojämnt? Ojämn gång tyder ofta på ett allvarligt fel. Lite inte på om säljaren säger att det är en enkel justeringssak, tycker han det bör du be denne att åtgärda detta direkt.

Titta på avgaserna. Blå eller svart rök tyder på sliten motor och grå rök (motorn måste vara ordentligt varm) tyder på ett inre vattenläckage i motorn.

Är däcken bra? Kolla efter skador på fälg och däck samt mönsterdjup. Är däcken snedslitna? Följer både vinter och sommardäck med?

Köper du en bil för att den ska vara färdig att tuta och köra? Provkör då alltid bilen! Finns det några missljud från motorn? Går växlar i smidigt och som de ska? Fungerar handbroms och bromsar  som dom ska? 

Kolla insidan av bilen. Är bilens mattor fuktiga eller kan du se spår av mögel? Är säten och instrumentpanel hel? Testa lampor och annan utrustning, tex kupefläkten och takbelysning. 

 Grundregeln vid ett köp av en begagnad bil är att bilen säljs i befintligt skick, att man inte kan reklamera sådant som du borde sett eller enkelt ha upptäckt, och att du genom köpet godkänner de fel och brister bilen eventuellt har. När man köper ett fordon av en privatperson kan du inte heller ångra dig efter det att ni gjort upp affären, om ångerrätt inte skrivits in i köpavtalet. På konsumentverkets hemsida finns det bra köpekontrakt att skriva ut gratis, se länk nedan. 

Kontrollera både bilen och försäljaren. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Självklart finns det oärliga personer och blir du det minsta osäker så avstå hellre från bilköpet än att chansa. 

För att vara på den säkra sidan kan man genom transprotstyrelsen ta reda på mer information om bilen så som om bilen är skattad, leasad eller köpt på kredit samt annan bra information

Köpekontrakt

http://konsumentverket.se/Vara-omraden/Bilar-och-fordon/Kopa-av-privatperson/Fore-kopet/Kontrakt-och-angerratt/

Källor:
http://www.bilpriser.se/kopa-bil
http://www.affarsvarlden.se/motor/article3679462.ece?service=mobile
http://www.vibilagare.se/reportage/kopa-begagnad-bil-10-basta-tipsen-31845
Du och Jag i trafiken - Lärobok i trafikkunskap. STR Landskrona 2007


Anmäl
2014-05-07 01:31 #1 av: Humbugg

Du glömmer att beskriva hur man ska provköra bilen exempelvis vrida fullt rattutslag och se hur bilen beter sig, börjar servon att låta och varvtalet börjar bli oroligt så tyder det på sliten servopump. Testa att stänga av bilen och se om den går igång, känna om motorn är varm när man kommer m.m.

Sedan är dessa bra att ha:

Trafikregistret: https://fordonsfraga.transportstyrelsen.se/fragapaannatfordon.aspx

Och telefonnumret dit: 0771 14 15 16

Internetsidan ger den mesta informationen förutom vad ägaren heter.

Telefonnumret ger däremot den mest grundläggande informationen plus namnet på ägaren.

Anmäl
2014-05-07 05:18 #2 av: Gasoline

#1 bra kompletterande information, tackar :-)

Anmäl
2014-07-03 18:49 #3 av: Gasoline

Även blocket har några "Bra att tänka på" vid bilköp Tummen upp

http://www.blocket.se/security/bilar.htm

Anmäl
2014-08-20 20:45 #4 av: Gasoline

Kan även tillägga att man ska kolla upp om bilen har några skulder då kronofogden kan beslagta bilar med skulder, tråd om detta.

Direktlänk till info; 

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/Bilmalvakternas-bilar-kan-nu-tas-i-ansprak-/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.