Bruksbilen

Att byta däck

2013-09-05 20:38 #0 av: Gasoline

För vissa är det helt självklart hur man byter däck, för andra är det mindre självklart.

I länken nedan finns bra instruktioner samt information kring däck och däckbyten, tyckte detta var en bra sak att lägga upp nu när det snart är dax att byta däck på bilen/bilarna.

Någon hjälper det alltid :-D

http://www.bytadäck.com/

Anmäl
2013-09-06 16:39 #1 av: [Mustangcab]


Då våra däck är dragna med luftverktyg så kan i varje fall jag glömma att byta däck manuellt.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-09-08 21:45 #2 av: Jalking

Att däcken är dragna med tryckluftsverktyg ska inte innebära några problem. Oberoende av verktyg ska bultarna/muttrarna dras med rätt moment. Det vet naturligtvis däcksverkstäderna och drar inte allt verktygen klarar. Man blir faktiskt rätt förvånad över hur lite det ska dras åt när man testar att dra för hand till rätt moment.

Moment är inte bara beroende av den kraft du drar i verktyget med. Hävstångens längd har lika stor betydelse. Har du försökt lossa muttrarna med en nyckel som är 30 cm lång och inte orkat, ta då en som är 60 cm (eller förläng med ett rör). Du har dubbelt vridmoment med samma kraft! Förlänger du till 1 m har du mer än tredubbla kraften o.s.v.

Anmäl
2013-09-08 22:06 #3 av: [Mustangcab]

# 2 Jag är inte så stark då jag har MS och det är ingen verkstad som drar mina hjulmuttrar utan det är min man och han har luftvertyg till detta då han har kompressor. Jag vet att ju längre nyckel jag använder desto starkare blir jag men det hjälper knappast om jag ställer mig och hoppar på den.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-09-10 04:30 #4 av: Leo

om jag inte har fel for mig ar det 14-20kg som man ska dra. Och en sak till man SKA da alufaljar med moment for annars kan man skada skalen muttern bottnar i och iomed det spricker lacken och falgen borjar arga direkt 

Leo värd på Motorcykel i fokus 

Anmäl
2013-09-10 12:57 #5 av: [Mustangcab]

# ¤ Har ingen aning hur mycket man ska dra men våra alufälgar har vi haft sen 2000 och de håller ännu. Vinterfälgarna alltså.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.