Lagar och regler

Körde på hund

2014-04-01 17:02 #0 av: Gasoline

Ber om ursäkt för långt inlägg, men behöver skriva av mig. Det viktiga är frågan längst ner. 

Idag körde jag på ett djur, en hund. Eller... Jag tror det iallafall. 

Det gick ett barn efter gatan med en hund, när jag kom åkandes förbi slet sig hunden och sprang rakt mot min bil. Jag försökte väja och bromsade allt vad jag kunde och sedan hörde jag en duns.

Jag ser en bil stanna bakom mig och en kvinna kliver ur bilen, samtidigt ser jag i backspegeln hur hunden springer iväg och barnet jagar efter hunden.  

Kvinnan frågar hur jag mår och hjälper mig sedan att leta reda på barnet och barnet talar om vart den bor, några hus bort. Vi följer med barnet och hunden hem för att tala med någon utav barnets föräldrar, och även om hunden såg ut att må bra (förhoppningsvis sprang den bara in i däcket på min bil) så ville jag gärna att ägarna skulle kolla igenom hunden för jag ville verkligen veta att HUNDEN MÅDDE BRA. 

Barnet springer in och hämtar föräldern och ut kommer en annan kvinna, barnets mamma misstänker jag. Kvinnan som stannat för att hjälpa mig talade om för mamman att barnet var ute och sprang på trottoaren med hunden och mamman svarar genast "barnet satt fast", jag väntade på att hon skulle komma på att hon sagt fel och sedan säga att hon trodde att hunden suttit fast. 

Hur som, mamman verkade inte vara riktigt "närvarande" och verkade inte heller bry sig om att hunden blivit påkörd eller att barnet var ute och sprang med hunden. "Hunden brukade ju sitta fast men han tuggar sig loss från linan", när man bor precis intill vägen så undrar jag då om man verkligen ska ha hunden sittandes ute på lina?! Förskräckt

Då hon varken verkade förstå vad som hänt eller vad vi sa så gick jag och den andra kvinnan därifrån. Stackars barn och stackars hund. Något kändes inte riktigt rätt. . . .

Men jag är fortfarande skakis, jag vart så himla rädd att hunden blivit allvarligt skadad. När jag satte mig i bilen igen släppte chocken och tårarna bara sprutade. Ringde till min syster som sitter med sin hund som håller på att valpa och hon tror att det är ett dåligt aprilskämt Storgråter

Men om jag hade kört på hunden och den hade blivit skadad, vad hade hänt då? Hur hanterar man en sådan situation? 

Anmäl
2014-04-01 17:17 #1 av: Emo

Ring polisen och beskriv vad som hänt, sen kan du inte göra så mycket mera än att acceptera hur det går.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-04-01 17:17 #2 av: Göteborgaren

Inte ditt fel, oansvarigt att låta ett barn rasta en hund som barnet inte kan hantera. Det är föräldrars ansvar att rasta hunden.

Anmäl
2014-04-01 17:35 #3 av: Gasoline

Men blir det förarens fel i en sådan situation? 

Kan polisen göra något annat än att ev. medla mellan de olika parterna? 

Om hundägaren har hunden försäkrad, täcker försäkringen skadorna eller täcker min bilförsäkring skadorna?

#2 Vad jag fattade det som så trodde mamman att barnet var fastbundet tillsammans med hunden Funderar
Eller iallafall att hunden var fastbunden, och hade ingen koll på vart barnet var. 

Anmäl
2014-04-01 17:43 #4 av: Göteborgaren

#3 Kan inte lagen 100% men att släppa ut ett barn med en hund är inte okej. Hundägaren är ansvarig för dom skador som hunden orsakar.

Anmäl
2014-04-01 18:55 #5 av: [Mustangcab]

Hundägaren är ansvarig för eventuella skador på din bil.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-04-01 18:58 #6 av: Gasoline

Oj, uttryckte mig jätte tokigt. Jag menade självklart skadorna på husdjuren, inte min bil. :-)

Anmäl
2014-04-01 19:10 #7 av: [Mustangcab]

Du är inte ansvarig för några skador på någon hund det är ägarens problem. Att ansvara för sin hund. Om hunden orsakat skador på din bil är ägaren ersättningsskyldig.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-04-01 21:27 #8 av: Imasy

Om du är säker på att du smällde in i hunden så är det ju troligt att den fått någon skada, behöver ju inte var allvarligt dock.

Hade det varit jag, så hade jag ringt till länsstyrelsen imorgon och berättat om det hela, så får de åka ut och titta på hunden och avgöra om den måste till veterinär. Tror det är enda sättet att få den dit om nu inte ägaren vill/redan har gjort det.

Även om det hela är trist, har tack och lov inte kört på något djur ännu, men har varit väldigt nära många gånger, så kan man ju inte ta på sig skulden när andra brister i sitt ansvar.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-04-01 23:27 #9 av: Besserwissern

Jag körde på en hund med 15 ton lastbil för en herrans massa år sedan. Jag hade tömt flaket (stenvagga) på ett bygge och släpper bromsen för att rulla framåt, och då hade en hund smugit precis framför lastbilen vilket är helt omöjlig att se, en kille som stod framför såg allt och gör stopptecken och jag ser på hans ansiktsuttryck att det är "fara och färde" så jag tvärnitar och det smäller till i hunden som flyger fram en 2 - 3 meter. Jycken klarade sig men blev lite halt. Ägaren var ett riktigt dumhuvud som lätt hunden springa lös, hunden var nämligen döv. Jag var skitförbannad på ägaren långt efter, man känner sig ansvarig trots att det inte är ens eget fel. Men jag minns också den känslan "hur gick det för hunden" - jycken var ju trots allt helt oskyldig. 

Anmäl
2014-04-02 01:25 #10 av: Humbugg

Du får tänka på att det inte är ditt fel! Det är inte heller barnets eller hundens fel att detta skedde utan det är föräldrarna som låter barnet gå med hunden utan att barnet ens kan hantera hunden!

Det finns en drös med skumma föräldrar som du stött på, en del reagerar som du beskrivit genom att blockera det du säger för de vet själva med sig att de gjort fel men kan givetvis inte erkänna det, de vill nog inte ens erkänna för sig själva hur fel deras beteende är.

Det tråkiga vid påkörningar är att det är svårt att avgöra om ett djur blivit skadat då det "ofta" sker inre skador det vill säga att musklerna tagit skada eller så men det är som sagt inget du kan göra åt för det har redan skett. Däremot låter det som när du ändå träffade hunden att det gick relativt långsamt så att hunden kanske bara snuddade bilen och då behöver det inte uppstått några skador alternativt att hunden fick blåmärken eller så.

Om föräldrarna har något vett bör de uppsöka en vetrinär och få hunden undersökt.

Stötte själv på en hund som var ute och gick helt själv utan halsband några meter ifrån en motorväg, stannade och hälsade på hunden och följde med den hem, så sa jag till ägaren att hunden var uppe nära motorvägen och ägaren berättade att hunden "aldrig" lämnar tomten men att hon skulle ha "bättre" uppsikt över hunden, tog 3 dagar så var hunden ute vid motorvägen ännu en gång och vandrade omkring, man bara häpnar hur respektlösa vissa är för sina djur.

Du kommer säkert tänka på denna situation ett par dagar framöver men låt dig inte fastna i den, detta är en sådan händelse som är näst intill omöjlig att förhindra.

Anmäl
2014-04-02 06:23 #11 av: Gasoline

Ja, jag vet att jag egentligen inte ska lägga någon skuld på mig själv men jag tar åt mig ändå. Jag tror man gör så automatiskt.

Bilen färdades i kanske 10 km i timmen, jag tvärnitade ganska snabbt och det var en 50 sträcka som jag inte så långt före svängt ut från. Dunsen kan även kommit fram bilen.

Hunden verkade som sagt oskadd, jag klappade på honom och försökte känna igenom den lite snabbt.

Föräldern ignorerade inte problemet eller på annat sätt gick in i försvarsställning. Den var helt enkelt inte närvarande. Antingen var mamman sjuk på något sätt eller så var hon påverkad av något, väldigt svävig.
Jag kan inget annat än att tycka synd om barnet och hunden, även om dom verkade må bra.

Anmäl
2014-04-10 20:27 #12 av: Gasoline

Jag har mycket intressanta och händelserika resor till och från jobbet emellanåt. 

Idag såg jag en påkörd katt Storgråter

Det fick mig att fundera på detta. 

Om man kör på en katt, vad har man för skyldigheter som förare? (Nu snackar jag inte om vad man bör göra, utan vad man ska göra enligt lagar och regler)

Anmäl
2014-04-10 23:44 #13 av: Imasy

#12

Även en katt är ju någons egendom, så man har egentligen skyldighet att stanna och ta hand om djuret. 

En utekatt kan ju gå ganska långt och kanske svårt att gissa vart den bor, men man kan ju höra med närliggande hus, om det finns något, om de vet vems det är.

Kan man inte ta katten med sig och lämna den till polisen/någon veterinär tror jag det är ok att lämna den i diket (förutsatt att den inte lever dvs) och ringa in en anmälan.

Detta är iaf vad jag har fått berättat för mig.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-04-11 06:33 #14 av: Gasoline

#13 jag tror och tycker även att det borde vara så. Det känns logiskt.

Trist nog gör ju inte alla så.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.