Övriga fordon

Byta traktor mot fyrhjuling?

2014-11-18 14:54 #0 av: tlover

Hej

Jag och min man funderar på att byta vår traktor (David Brown 995 med div tillbehör) mot en fyrhjuling (och div tillbehör).

Anledningen är främst att vi är mekaniskt handikappade och skulle inte kunna laga vår traktor för att rädda våra liv ens. Vi har släktingar som kan sånt men ibland kan traktorn stå en hel vinter trasig eftersom ingen av släktingarna som kan laga den kan komma hit. Med en fyrhjuling tänkte vi att vi kan köra fyrhjulingen till dom som kan laga, vilket borde göra att det går snabbare.

En annan anledning är att vi inte har så mycket mark att vi behöver en jättemaskin (traktor) utan klarar oss med något lite mindre.

En fyrhjuling kan man ju finåka till närmaste fiske/svampställe också.

Man kan ju inte ha en frontlastare på en fyrhjuling (vad jag vet) men vi använder ändå inte frontlastaren eftersom senaste gången vi använde den hade vi sönder en spindelled (vilket ledde till att traktorn stod en hel sommar).

Finns det nån som testat att byta ut en traktor till en fyrhjuling som har lite plus och minus som ni kan dela med er om?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-11-19 18:59 #1 av: Gasoline

Tycker att de för och nackdelar du nämner är ganska bra utan att ha ägt en, men däremot brukat vid arbete.

Fyrhjuling är ju mindre och smidigare i de flesta sammanhang, men bra att tänka på är att de tyvärr inte orkar lyfta och dra samma tyngd som en traktor.

Kort och gott; Den har mindre kapacitet till lyft, dragning och förflyttning av saker, men är smidigare och mer mångsidig än traktorn.

Klarar traktorn med lätthet av de sysslor som behövs utföras i dagsläget?
Vad är störst prioritet? Smidighet eller kapacitet?

Och som du nämner ligger ju transport av fordonet till fördel om den skulle gå sönder.

Anmäl
2014-11-19 21:24 #2 av: tlover

#1 Skulle vi haft en vagn till traktorn (vilket vi kommer att skaffa till fyrhjulingen när/om vi skaffar en) skulle traktorn klara av allt, vi vågar ju inte använda skopan som man ser vissa gör just för att vi har haft sönder spindelleden på den (men vi kommer ju inte använda den till traktorn heller så just det är väl kanske inte relevant.)

De sakerna traktorn används till är den däremot "för bra" för, vi utnyttjar aldrig hela traktorns kapacitet. Faktiskt så är traktorn för stark, stor och klumpig för det mesta vi behöver den till så vi använder den inte lika mycket som vi tror vi skulle använda en fyrhjuling (nu gissar vi ju däremot bara eftersom vi inte testat).

Faktiskt har vi länge funderat på att sälja traktorn och inte skaffa nått nytt, ev skaffa en häst men sen vi kom på idén med en fyrhjuling känns det som ett bättre "mellansteg".

Det mesta vi kan dra bakom fyrhjulingen har vi också redan eftersom vi har skaffat massa hästdragna grejer som man visst ska kunna använda till fyrhjuling också.

Men vi har ju aldrig ägt en fyrhjuling så det kan finnas saker vi inte tänkt på.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-11-22 20:02 #3 av: Gasoline

Det låtet som att det vore värt att prova en fyrhjuling för eran del, skulle det inte bli som ni tänk eller att ni kommer på att traktor var bättre kan ni ju sälja den och skaffa traktor igen?

Anmäl
2014-11-29 10:00 #4 av: tlover

#3 Vi frågade en "motorsnubbe" som kom på besök och han föreslog en minitraktor istället.

Min man har kollat upp det och det verkar ännu bättre (och billigare) så det blir nog en sån istället. Men som du säger passar det inte kan man ju sälja och köpa något annat istället.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-11-29 10:24 #5 av: Gasoline

Ah,smart idé!

Hoppas att ni hittar någon dra som gör det smidigast möjligt för er :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.