Lagar och regler

Mobilen och dålig ködisciplin bakom Skåneolyckor

2015-05-26 10:02 #0 av: [Carpinus]

E6 mellan Helsingborg och Malmö är en kraftigt olycksdrabbad vägsträcka. Erling Andersson, chef för trafikpolisen i Skåne, ser några av de bakomliggande orsakerna till olyckorna. Mobiltelefonpratande är en, och Andersson tycker att förarnas mobilpratande under färd borde totalförbjudas.
"-Handsfree är ingen räddare. Det är uppringningen som är problemet. Om förbudet mot mobilsamtal under körning ska ha någon effekt måste det vara ett riktigt förbud", säger Erling Andersson enligt HD.

En annan vanlig olycksorsak ser Andersson i oförmågan hos många att hålla avstånd till framförvarande fordon. HD igen:
"–I rusningstrafik är det ofta knappt en billängd mellan bilarna, säger Erling Andersson.
På motorväg bör avståndet mellan två bilar i stället vara fyra-fem billängder för att man ska kunna undvika en krock om bilen framför stannar.
–Avståndet bör vara minst en sekund, vilket innebär 25-30 meter på en 110-sträcka, säger Erling Andersson.
Den som har ett kortare avstånd än så riskerar böter på 2 000 kronor."---Anmäl
2015-05-26 10:28 #1 av: Hayabusa

Kloka ord från Erling Andersson. Har man färdats nämnda sträcka, särskilt under rusningstid, så inser man att det inte är underligt att det sker olyckor.

Anmäl
2015-05-27 19:28 #2 av: Gasoline

Ja, många är mer intresserade av mobilen än vad som händer på vägen.
Och utan att ha åkt på nämnda sträcka så tycker jag att folk i största allmänhet har svårt att lämna avstånd, utrymme och framförallt visa hänsyn och respekt i trafiken.

Anmäl
2015-05-27 22:06 #3 av: Hayabusa

#2 Det är en jäkla hetsig trafik på E6:an genom Skåne. Allmänt dåligt trafikvett. Som kuriosa kan nämnas att 60% av lastbilstrafiken på denna sträcka består av utlandsregistrerade fordon.

Anmäl
2015-05-28 18:01 #4 av: Ride84XL

"Avståndet bör vara minst en sekund, vilket innebär 25-30 meter på en 110-sträcka, säger Erling Andersson." 

En sekund i 110 km/h är 30,56 m - men 25-30 m/s (90-108 km/h) är nog närmare verkligheten om det är en kö. Det är alltid några längre fram som kör strikt 110 efter bilens hastighetsmätare (vilket ofta bara är runt 100 i verkligheten). Oftast finns det ju dessutom fartbegränsade lastbilar i kön som går max ca 87 km/h. Så det är ju egentligen sällan det går fortare än ca 85-90 km/h ens - om trafiken är för tät för att köra om.

Här i Stockholm där vi har motorvägar med superlåga 70-80 km/h hastighetsgräns kan det dock ibland faktiskt förekomma köer som rullar 10-15 km/h över gränsen  :)

Men att inte hålla avstånd i en snabbt rullande kö ÄR ju faktiskt riktigt farligt - kan ju bli riktiga seriekrockar av det (behövs ju ingen hög fart för det - räcker gott och väl med 50-70 km/h). 

Det dör med mobilsamtal har jag dock svårt att se hur man ska göra med i praktiken - sitta och "fippla" med telefonen i handen kan man ju förbjuda men handsfree. Hur blir det då med dom nya bilar som har "intercom" system där man snackar direkt och använder bilradion som "headset".

Det är ju svårt att införa ett förbud mot utrustning bara.  Vad det än är för system så är det ju alltid nån som "missbrukar" det - t ex inställningar som behöver fixas och så stannar man inte utan fortsätter att köra medans man sitter och pillar. Polisen borde ju lägga energi på att stanna t ex folk som vinglar omkring på vägen p g a att dom sitter med mobilen och kolla in i bilarna om folk t ex sitter och surfar/SMS:ar (för det ser man ju ofta). Men detta är ju inte lika enkelt och bekvämt som att mäta hastighet - och ger inte lika mycket inkomst i form av böter. Dom är ju lata.

Anmäl
2015-05-29 17:18 #5 av: Gasoline

#4 Kan inget annat än att hålla med.

Att införa förbud mot all form av mobilprat vid körning är nog svårt, jag är inte helt emot att prata i telefon när man kör men man får välja sina tillfällen, precis som med allt annat.
Däremot förstår jag inte att folk inte HR bättre vett än att dom inte kan förstå att det är direkt farligt att sitta och smsa, kolla fb, tar selfies och allt annat dom nu än gör med mobilen när dom kör.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.