Motorcykel och mopeder

Mopedproblem

2015-11-13 08:56 #0 av: Vibble

Har en moped Gilera Runner där framlyset bara glöder och baklyset fungerar inte och den har slutat ladda. Ljusreläet är kasst säger verkstaden och det påverkar även laddningen. Jag har efter mycket letande fått tag i ett ljusrelä och det blev inte bättre. Vad kan det annars vara för fel ?

Anmäl
2015-11-13 09:10 #1 av: Jimmy.L

Har du kollat kablarna så allt ser ok ut? Verkstan har dom undersökt mopeden eller frågade du bara.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-11-13 09:16 #2 av: VSK

#0

Ljusrelä ? Ja det finns många ord för samma sak tydligen. Spänningsregulator är mer korrekt ord på denna lilla pryl i aluminium.

Om du inte har nå skadade/glappande kablar som läcker ström/kortis så har du bara den där spänningsregulatorn och generatorn som kan fela på en moped. Menar alltså inte strömbrytare/kablar nu. Generatorn är alltså inbyggd i statorn. Kan vara en spole eller nån mer beroende på modell. De resterande spolarna är för tändningen.

För att testa så statorn är hel så är det bara att gasa. Blir ljuset starkare ju mer du gasar (till visst rpm) så funkar statorn. Men se till å köra motorn varm för på så sätt så testar du spolarna. 

Har du ork och kunskap så kan du ta bort statorn och mäta. Värden får du googla efter eller på nåt annat sätt försöka hitta.

Har du analoga mätare eller digitala på din Runner? Är de digitala och belysningen/mätarna (LCD) blinkar så är det oftast batteriet. 

Det jag hade börjat med att kolla är så att inga kablar som har med ljuset att göra felar. Mät upp de.

Du är säker på att det inte sitter för starka lampor i? Tänkte på watt.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.